top of page

25 Haziran 1950’de başlayan Kore Savaşı’nda Türk Tugayı 1950’den 1953’e kadar savaştı. Türkiye, Kore Harekatına, 5083 askerden oluşan 241. Piyade Tugayı ile katılmıştır. 18 Ekim 1950 tarihinde Busan Limanına çıkan Türk Birlikleri, sonrasında Taegu şehrine intikal ederek Birleşmiş Milletler kuvvetlerine dahil olmuş,  8. Amerikan Ordusu’na bağlanan Türk Kuvvetlerine “Kuzey Yıldızı” kod adı verilmiştir. Kore’de savaşan Türk Tugayı, savaşın kaderini dört kez değiştirmiştir. Kunuri ve Kumyangjang-ni Muharebeleri,  Seul(Sosari) savunması ve Vegas Muharebesi Türk birliklerinin görev aldığı cephelerdir..

 

Ancak Türk askeri cephede sadece alan savunması yapmaz.Savaşın anne-babasız bıraktığı Koreli çocuklara da yardım elini uzatır. Savaş alanlarındaki kimsesiz çocukları Seul-Suwan’daki tugay karargâhında kurdukları bir çadırda toplayan Türk subayları, kimsesiz çocukların hem güvenliğini hem de bakımını üstlenir. Ancak kimsesiz Korelilerin sayısı 100’ü aşınca, karargâhın içindeki yıkık bir bina yeniden inşa edilir, okul ve yetimhaneye çevrilir. Kayıtlara ‘Ankara Okulu ve Yetimhanesi’ olarak geçen bu okulda çocukların günlük ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim de verilir. Her gün iki saat verilen Türkçe dersinden dolayı çocuklar Türkçe de öğrenir. O günlerde İstiklal Marşımızı da eksiksiz ezberleyenler olur. Türk subaylarının yanında 10 Koreli öğretmenin görev aldığı okulun idaresi genç bir Güney Koreliye verilir. Türk subaylarının ödevlerine de yardımcı olduğu Koreli çocuklar Türkçe öğrenir, beş marşımızı ezberler. Okul kapsamındaki yetimhane de savaşın ardından uzun yıllar kimsesiz çocukların yuvası olur. 

 

Ankara Okulu’ndan mezun bugünlerde yaşları 70’e dayanan Korelilerin ortak arzusu, okulun yeniden inşa edilmesi ve kendilerine sahip çıkan Türk askerlerinin aileleriyle buluşabilmek. 

Savaşın yanında gönüller inşa eden Türk askerinin bu değerli hatıralarını anmak ,Türkiye ve Güney Kore arasındaki bu anlamlı tarihi canlandırmak ve tanıtmak için hazırlanmış proje “Kore Savaşı’nın 65.Yılı Özel Programı” etkinlik adıyla üç  ana kısımdan oluşmaktadır:

 

  • Ankara Okulu Belgesel Çekimi

  • Ankara Okulu’ndan Mezun Korelilerin Davet Programı (Belgesel Gösterimi ve Kardeşlik Korosu Konseri)

  • Ankara Okulu’nda Kalan Koreli Yetimler ve Türk Askerlerinin Yer Aldığı Albüm Sergisi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

bottom of page